> Graviditet (christinestrening)

Graviditet

SUMMERDAYS

Ah, nå er sommeren her
I just love it

Det er litt rart å tenke på at om en uke (eller to) er sparkene i magen borte, og vi har fått et ekstra familiemedlem. Vi to skal bli tre og jeg er så klar at jeg kan nesten ikke vente!Vi har ferie denne uken, og det er så deilig!

Jeg tør ikke å reise så langt bort nå som termindato banker på døren, så ferien nytes i Bergen, på Askøy og på Sotra. Det går i grilling, kafèbesøk, seiling, nesting i hjemmet og avslapping på verandaen.

Det er lett å miste matysten i sommervarmen.

Dette er favorittsalaten når varmen slår inn- så sommerslig og god
De søte og salte smakene passer veldig godt sammen.

 • Stek kyllingfilet sammen med litt olje, chilipulver og timian
 • Hakk opp grønn salat
 • Skrell 1 kiwi og del i biter
 • Bland alt sammen
  og tilsett soltørkede tomater, ananasringer og walnøtter
 • Enjoy :-)

 

 

Jeg håper du har fine sommerdager
og at du nyter det gode sommerværet 

 

PHOTOSHOOT UKE 38

What a day

Det er (nesten) sommer i Bergen 
så vi stod tidlig opp for å ta et par bilder av magen i sjøkanten før kontroll hos jordmor.Disse bildene var mer meg enn de vi tok hos fotografen :-) Flinke mannen min!


God helg

fra en som snart er mamma

 

TRENING FOR GRAVIDE

Jeg fikk spørsmål om jeg kunne skrive et eget innlegg om trening for gravide, og spesielt om treningen jeg har fulgt tre ganger i uken på Tonus fysioterapi for gravide med bekkenplager.

Da jeg ble gravid fikk jeg vite at jeg kunne trene akurat som før; så lenge man ikke kjenner smerter under eller etter treningsøkten. Dersom man kjenner seg svimmel, får vondt i rygg, bekken e.l er det viktig å kjenne etter på kroppen og evt. rådføre seg med noen som har god kunnskap på feltet for hvordan man skal tilpasse treningen videre. Jeg for min del trente som normalt frem til svangerskapsuke 20 (vel, det ble noe mindre trening enn tidligere pga. kvalmen jeg har slitt med under hele svangerskapet. Men jeg har gått veldig mange turer og trent tung styrke som før). I uke 20 fikk jeg bekkenløsning og tok kontakt med Tonus fysioterapi som er ekspert på området. Etter samtale med fysioterapeuten der fikk jeg råd om å legge slalom på hylla, men jeg kunne fortsette å gå på langrenn under kontrollerte former. Dvs. jeg måtte passe på å unngå fall, og jeg måtte gå med feller i både oppover- og nedoverbakker for å ikke belaste bekkenet med "fiskebeingange" og ploging. I svangerskapsuke 24 gikk jeg på fjellski på Hardangervidda selv med bekkenløsning, og det gikk for det meste veldig bra. Jeg fikk også vite at det ikke var noe i veien for å trene styrke akurat som før med mindre noe gjorde vondt- da måtte øvelsen byttes ut med en som ikke fremprovoserte smerte eller trene med lettere vekter.Jeg har trent på gruppetreninger for gravide med bekkenplager helt siden uke 20- på Tonus fysioterapi (les mer HER). Dersom jeg skulker en uke med trening er bekkenet mitt så vondt at jeg har vanskelig for å gå. Med regelmessig trening kjenner jeg bare milde smerter. Jeg er ufattelig glad for at jeg har fått muligheten til å bli med på gruppene, for jeg har lært så utrolig mye om trening for gravide, fødsel og barselstiden. Det finnes desverre mange myter på området!!! F.eks sies det at man ikke skal trene magemusklene siden de deler seg under graviditeten. I følge fysioterapeuten min (ekspert på kvinnehelse) er det nettop magemuskulaturen/ kjernemuskulaturen som er viktigst å trene under svangerskapet; det er nemlig magemusklene man skal bruke når man føder. En sterk kjerne vil også være med på å forebygge ryggplager etter fødselen når man ammer og bærer barnet flere timer daglig. Man skal ikke trene mage i form av situps- men det finnes mange gode øvelser som fokuserer på kjernemuskulatur. Jeg skal forklare noen av øvelsene vi gjør i gruppetimene under. Hovedfokus på treningstimene har vært kjernemuskulatur, rygg og bekkenbunnsmuskulatur (husk knipeøvelsene deres, jenter. En sterk bekkenbunn kan redusere tiden på utvidelsesfasen med hele 25%). Husk også at treningen skal gjøre at du føler deg bedre etter endt økt- ellers må noe tilpasses/ teknikk finpusses.

1: Sitte på ball og rulle med bekkenet

- på den måten løser man opp spenninger i bekkenet.
Deilig!!!

2: Fem knip av bekkenbunn- sittende på ball


Bolla og jeg in action

- Ha lårene godt fra hverandre. Pass på at du slapper av i setemuskulatur og på innside lår. Snurp sammen skjedeåpning og endetarmsåpning og løft opp så langt du klarer. Hold knipene i 5 gode sekunder og slipp langsomt ned igjen. Gjenta etter 2 sek. pause.

3. Fem knip av bekkenbunn- stående

- Samme som over
Begge øvelsene skal gjøres to ganger daglig... Hver dag. Har du ikke ball kan du sitte på stol

4. Fremoverlening i slynge


Bilde fra budstikka.no

- Ha slyngen i hoftekamshøyde. Stå rett under opphenget (blir det for tungt- ta ett skritt lengre frem). Len deg frem i slyngen til punktet der magemusklene dirrer. Ikke svai i ryggen og få hoftene godt under deg. Hold posisjonen i 5 gode pust. Rett deg opp igjen og gjenta.


5. Rygghev

 
Bilder fra budstikka.no

- Ha slyngen i hoftekamshøyde. Stå med bena et lite skritt bak opphenget (lengre fra opphenget gjør øvelsen lettere. Tilpass ditt nivå). Heng i slyngen med strake armer. Spenn mage- og ryggmuskulatur. Trekk sammen skulderbladene, bøy albuene og trekk overkroppen opp. Senk deg rolig ned igjen. Jo mer vannrett du er, jo tyngre blir øvelsen. Pass på å ha kontroll på korsryggen- vær rett i kroppen og ikke bøy magen oppover. Repetisjoner: 3x10

Pushups i slynge:

 
Bilder fra budstikka.no

- Ha slyngen på høyde med knærne. Ta et godt skritt frem fran opphenget (jo lengre fra opphenget- jo lettere blir det). Ta push ups. 3x10

Knebøy på balansepute:

- Stå på en balansepute, squiz rompa godt sammen og ta knebøy 3x10. Gå så dypt som magekulen tillater. Du kan godt holde bunnposisjon på den siste bøyen i hver serie så lenge du klarer.

Tricepspress:

 
Bilder fra budstikka.no

- Ha stroppene i hoftekamshøyde. Len deg forover til albuene er i ørehøyde. Bøy så i albuene. Press kroppen tilbake ved å rette ut armene. 2x10

 

Alle disse øvelsene utfordrer også kjernemskulaturen!
... Vi har mange flere øvelser, men disse får holde nå i første omgang :-) Se gjerne DENNE videoen for teknikktips.

 

Nå er jeg godt i gang med svangerskapsuke 36 (jeg er 35 uker og 1 dag på vei- under 5 uker igjen. HURRA). Bekkenet trøbler seg, så jeg får ikke gå lange turer. Stillesitting er sjelden løsningen. Jeg går derfor turer på 10 min tre ganger dagen ettersom lengre enn 10 min gange gjør grisevondt. Jeg trener med slynge hos fysio tre ganger i uken, og syrketrening 1-2 ganger i uken; alt etter dagsform og overskudd. Trening under graviiteten er speiselt viktig- husk at du har et helt maraton foran deg når riene setter i gang. Da er det godt å være godt rustet ;-)

 

STORE MAGEN

Tittei
Her er jeg

Eller, her er vi blir vel mer riktig :-D


Bilde fra instagramkontoen min: christinelystrup


Magen begynner virkelig å bli en ordentlig stor gravidemage!

 

UKE 32

 

FIN LANGHELG

Jeg har hatt tidenes beste langhelg!


Snart ferdig med Marius hettegenseren jeg strikker :-)

Lørdag morgen busset jeg til Haugesund for å besøke familien min der. Dagen etter dro vi videre til Klepp for å besøke min eldste lillesøster og den lille familien hennes. Hun har nemlig bursdag i dag (HIPP HURRA), og vi ville være med på å feire henne. Høydepunktet for meg var å leke med familiens store midtpunkt; verdens fineste niese. Det er så kjedelig at vi bor så langt fra hverandre, for lillejenta vår vokser så fort at tanten ikke får ta del i alt det spennende som skjer. 


 Gøy på landet.

 

VI VOKSER

Nå vokser vi i rekordtempo
... Jeg føler jeg ser annerledes ut i speilet for hver uke som går!


Uke 26 pluss 5 dager.
LIVET ER HÆRLIG

Åååå, det er så deilig med sol
... og utetrening. Det er det som gjør kroppen min glad!I dag har vi har gått oss en lang fjelltur. Jeg har blitt hektet på Kulturløypa som ligger innerst i Svartediket (tusen takk for tips, Nina). Det er en flott tur på rett over en mil på skogsbunn og tomme stier; et sted hvor jeg virkelig finner roen. Anbefales :-D

 

Smil fra en våryr Christine

MATINSPIRASJON

Bilde 1: Sunn Chicken curry a la Kristine Weber
Bilde 2: Sunnere chorizopizza, oppskrift HER
Bilde 3: Sunne frokostlapper, a la Vilde Sofie, oppskrift HER
Bilde 4: Sunn, hjemmelaget hamburger med melonsalsa og hjemmelaget brød a la Kristine Weber.
Oppskrift på hamburgerbrød HER. Dropp søtningen og legg deigen på bakepapis i 4 små sirkler.
Bilde 5: Havregrynsgrøt med granateple og blåbær
Bilde 6: Tunfisksalat med egg eller avokado.
Bland 1-2 boks tunfisk med 2 ss kesam,1 ss majones, 1 fedd hvitløk, salt og pepper. Bland inn rasper agurk, paprika og tomat. Server med spinat eller annen salat. 

 

LYKKERUS

LYKKERUS OG GLEDESRUS
... I SUS OG DUS!

Nok en milepæl er nådd. I dag var vi på ultralyd og fikk se babyen vår igjen.

Denne gangen kunne vi se et fullkomment lite menneske inni magen min.

... En liten krabat som ikke ville ligge stille. En som var så aktiv at jordmor fikk problemer med å sjekke alt hun skulle undersøke. Hun trykket alt hun kunne, og babyen vår reagerte med å sparke hardt tilbake og bytte stilling. Etter litt trykking her og der, og litt zooming ut og inn fikk hun målt alt hun skulle og undersøkt både hjerne, hjerte, lunger, nyrer og alt som hører med.

Så langt hun kunne se venter vi en perfekt liten gutt.


Vår egen fine, veldig velkomne lille Ola.

De siste ukene har jeg hatt skikkelig følelse av at jeg bar på en liten gutt, og jammen fikk jeg ikke rett :-) Nå må jeg en tur til byen for å kjøpe lyseblå knapper til dressen jeg har strikket, og masse nytt garn til alle strikkeprosjektene jeg har på vent. I mellomtiden strikker jeg på en bukse i restegarn.

Jeg ble forresten rekruttrert til å være med i et stort forskningsprosjekt vedr. gravide og ammendes kosthold. Forrige kostholdsråd for gravide ble publisert i 2005, og Norge henger visstnok etter i kunnskap rundt tema i forhold til nabolandene våre. Barnelegen som forsker på tema har lenge forsket på kosthold og vitamintilskudd for gravide, ammede og spedbarn og har kommet frem til at gravide og ammende bør unngå å spise laks pga. høyt nivå av miljøgifter og kvikksølv (laks inneholder visst mer mijøgifter enn ørret som gravide allerede er frarådet å spise). Videre sa hun at man burde ta vitamintilskudd under hele graviditeten og ammeperioden ettersom gravide får mange mangler i vitaminnivå pga forhøyet blodvolum. Den gule esken på apoteket var optimal å ta som tilskudd under hele graviditeten og i ammeperioden. Hun sa også at man burde begynne å gi barn vanlig mat (i tillegg til morsmelk) allerede fra 4 mnd alder, ikke 6 mnd som tidligere anbefalt pga. næringsinnholdet i morsmelken går nedover etter en tid. Barnelegen mente det var et problem at leger og helsesøstre ikke alt vet om dette, og hun ønsker å samle nok materiale som kan føre til endringer i Helsedirektratets kostholdsråd for gravide og ammende.

Under graviditeten skal jeg ta 4 blodprøver, og i ammeperioden skal jeg ta to blodprøver og to tester av morsmelken. Det blir spennende å se resultatet.

Når sola skinner ute, og vi har fått verdens beste nyhet går det ikke ann å sitte på rompa og skrive oppgave. Jeg starter ferien en dag tidligere enn planlagt, og hva er vel en bedre start på en ferie enn en tur ute i godværet? Det ble en god mil i solskinn og fine tanker. 

Life is good!

 

Stooort smil fra
Christine

 

SUNNE FROKOSTLAPPER

Mmm, vi har hatt de beste frokostene de siste dagene.

Lapper a la Vilde Sofie har blitt et fast innslag på morgener vi har god tid. Oppsrkiften er hentet HER. Vilde Sofie har en av mine absolutte favorittblogger- sjekk den ut.

Oppskrift lapper
(til at 2 personer kan spise seg kjempemette)


 • 2 egg
 • 3 dl melk
 • 2 dl havregryn, malt til mel
 • 1-2 dl bokhvetepannekakemiks
  (finnes i glutenfriavdelingen i matvarebutikker med godt utvalg)
 • 2 ts bakepulver
 • Kanel, kardemomme, salt, vaniljeessens og vaniljestevia.


Bruk glutenfrie havregryn dersom du vil ha glutenfrie lapper.TRENING SOM GRAVID

Jeg får av og til reaksjoner på at jeg både står på slalom og går på skøyter som gravid!

Jeg kan forstå det, for vi leser jo flere steder at man må endre treningen som gravid. Heldigvis har jeg en veldig flink og avslappet lege, som kunne fortelle at jeg stort sett kan trene som før, ettersom jeg har trent mye de siste årene og er i god form. Legen sa at det ikke er farlig å falle før magen har blitt hard, så jeg kan trygt stå på slalom og gå på skøyter noen uker til (jeg har nettop begynt på svangerskapsuke 14). Jeg har såpass kontroll på ski at det skal mye til for at jeg skal falle på magen. Når magen blir enda større får jeg heller vurdere om jeg synes det er forsvarlig å stå på ski. Jeg ser iallefall for meg at jeg dropper offpist-kjøringen og heller tar det rolig i bakken.


På slalom i 13 svangerskapsuke. Jeg ble fort sliten, og tok noen ekstra pauser i varmestuen..

Legen fortalte at veldig mange tror at man må sitte i sofan og slappe mest mulig av når man er gravid. Selvsagt skal man kjenne etter på energinivået, og trene etter overskudd og dagsform, men å sette seg til i sofan for å slappe av er ikke sunt. Både mor og barn har godt av at mor er fysisk aktiv. Det er viktig å kjenne etter på kroppen mens man trener, og endre belastningen dersom en får vondt under treningsøkten. Graviditeten er ikke tiden for å sette nye personlige rekorder, og man skal ikke trene mot makspuls. Men det er ingen grunn til å være redd for å trene mens man er gravid.

Trening i svangerskapet gir en rekke positive effekter.

 • Trening gir godt humør og overskudd
 • Trening kan gi lettere svangerskap med mindre vondter
 • Trening kan gjøre at man går mindre opp i vekt i svangerskapet
 • Trening kan gi kortere og lettere fødsler
 • Trening kan redusere faren for keisersnitt
 • Trening kan gjøre at man kommer seg fortere etter fødselen
 • Trening kan føre til at man får barn som raskere tilpasser seg natt og dag, amming etc.

 


I uke 14- jeg testet hockeyskøyter for første gang i livet!

Gravide bør spesielt fokusere på å trene ryggmuskulatur og bekkenet for å forebygge vond rygg og bekkenløsning. Det er også viktig å tenke etter på holdningen etter hvert som magen vokser. Veldig mange får en trang til å bøye ryggen bakover slik at man får stor svai i ryggen for å kompensere for den tunge magen. Det kan igjen resultere i vond rygg og bekkenplager.

Selv trener jeg etter lyst mens jeg er gravid. Jeg har skippet treningsplanen, for formen varierer fra dag til dag. Etter kvalmen ga seg forrige uke har jeg trent 5-6 ganger i uken. Da har det gått i gravideyoga, slyngetrening hos fysio (for å forebygge bekkenløsning og ryggsmerter), styrke, fjellturer, slalom og skøyter. Jeg fokuserer på å trene variert, styrke utsatte muskelgrupper og unngå og gjøre ting som gjør vondt. Jeg kjenner etter på formen, og gir meg tidligere enn jeg ville gjort ellers. Forrige uke kjøpte vi f.eks halvdagskort i heisen, i stedet for heldagskort som normalt.


På fjelltur i uke 13-  det var tyngre enn vanlig å gå opp bakkene og jeg måtte senke tempoet.

Når jeg er på tur snakker jeg med babyen, og fantaserer om at vi to snart skal gå på tur og ski sammen. Jeg gleder meg, og håper vi blir velsignet med et friskt barn om kan være med på mye morro!

 

christinestrening

christinestrening

31, Bergen

Hei du :-) Så hyggelig at du besøker bloggen min. Jeg heter Christine og jeg har rukket å bli 31 år gammel. Jeg er gift og mamma til verdens beste gutt på 1,5 år. Jeg er gründer og har eget enkeltmannsforetak; www.christinestrening.com. Jeg er utdannet sosionom, personlig trener og kostholdsveileder og jobber hovedsakelig med personlig trening utendørs i små grupper, bootcamp og babybootcamp ulike steder i Bergens vakre natur; året rundt. Selv lever jeg for trening og friluftsliv, og elsker det meste av aktiviteter som foregår utendørs. Langtur er tingen, og sommeren 2011 syklet jeg Norge på langs helt alene. Etter det har jeg blitt gira på å begi meg ut på enda flere vågale drømmer- og drømmer er det ikke mangel på! Jeg trener mot mitt første ironman 70,3 i Haugesund juli 2015. Følg meg gjerne på veien. Mer info om meg; hjemmeside- www.christinestrening.com. Du finner meg også på instagram og facebook ved å søke christinestrening. Mail: christinelystrup@gmail.com.

Kategorier

Arkiv

hits