januar 2013

TRENING SOM GRAVID

Jeg får av og til reaksjoner på at jeg både står på slalom og går på skøyter som gravid!

Jeg kan forstå det, for vi leser jo flere steder at man må endre treningen som gravid. Heldigvis har jeg en veldig flink og avslappet lege, som kunne fortelle at jeg stort sett kan trene som før, ettersom jeg har trent mye de siste årene og er i god form. Legen sa at det ikke er farlig å falle før magen har blitt hard, så jeg kan trygt stå på slalom og gå på skøyter noen uker til (jeg har nettop begynt på svangerskapsuke 14). Jeg har såpass kontroll på ski at det skal mye til for at jeg skal falle på magen. Når magen blir enda større får jeg heller vurdere om jeg synes det er forsvarlig å stå på ski. Jeg ser iallefall for meg at jeg dropper offpist-kjøringen og heller tar det rolig i bakken.


På slalom i 13 svangerskapsuke. Jeg ble fort sliten, og tok noen ekstra pauser i varmestuen..

Legen fortalte at veldig mange tror at man må sitte i sofan og slappe mest mulig av når man er gravid. Selvsagt skal man kjenne etter på energinivået, og trene etter overskudd og dagsform, men å sette seg til i sofan for å slappe av er ikke sunt. Både mor og barn har godt av at mor er fysisk aktiv. Det er viktig å kjenne etter på kroppen mens man trener, og endre belastningen dersom en får vondt under treningsøkten. Graviditeten er ikke tiden for å sette nye personlige rekorder, og man skal ikke trene mot makspuls. Men det er ingen grunn til å være redd for å trene mens man er gravid.

Trening i svangerskapet gir en rekke positive effekter.

 • Trening gir godt humør og overskudd
 • Trening kan gi lettere svangerskap med mindre vondter
 • Trening kan gjøre at man går mindre opp i vekt i svangerskapet
 • Trening kan gi kortere og lettere fødsler
 • Trening kan redusere faren for keisersnitt
 • Trening kan gjøre at man kommer seg fortere etter fødselen
 • Trening kan føre til at man får barn som raskere tilpasser seg natt og dag, amming etc.

 


I uke 14- jeg testet hockeyskøyter for første gang i livet!

Gravide bør spesielt fokusere på å trene ryggmuskulatur og bekkenet for å forebygge vond rygg og bekkenløsning. Det er også viktig å tenke etter på holdningen etter hvert som magen vokser. Veldig mange får en trang til å bøye ryggen bakover slik at man får stor svai i ryggen for å kompensere for den tunge magen. Det kan igjen resultere i vond rygg og bekkenplager.

Selv trener jeg etter lyst mens jeg er gravid. Jeg har skippet treningsplanen, for formen varierer fra dag til dag. Etter kvalmen ga seg forrige uke har jeg trent 5-6 ganger i uken. Da har det gått i gravideyoga, slyngetrening hos fysio (for å forebygge bekkenløsning og ryggsmerter), styrke, fjellturer, slalom og skøyter. Jeg fokuserer på å trene variert, styrke utsatte muskelgrupper og unngå og gjøre ting som gjør vondt. Jeg kjenner etter på formen, og gir meg tidligere enn jeg ville gjort ellers. Forrige uke kjøpte vi f.eks halvdagskort i heisen, i stedet for heldagskort som normalt.


På fjelltur i uke 13-  det var tyngre enn vanlig å gå opp bakkene og jeg måtte senke tempoet.

Når jeg er på tur snakker jeg med babyen, og fantaserer om at vi to snart skal gå på tur og ski sammen. Jeg gleder meg, og håper vi blir velsignet med et friskt barn om kan være med på mye morro!

 

PÅ GLATTISEN

Jeg har lenge gått og skrytt av gamle iskunster (... til mannen min altså!).

Da jeg var yngre kunne jeg ta piruetter på en fot. Mange piruetter. Jeg kunne surfe baklengs og jeg var rett og slett isens dronning! Jeg øvde og øvde, og så selvsagt for meg at publikum var til stede og heiet. Tribunen var fullstappet, og jeg... Jeg skulle bli Norges nye OL håp :-DI dag fant jeg frem de fine kunstløpkøytene mine fra 1996. Jeg pusset av litt støv, og tok de med meg på isen. Jeg fikk skøytene på beina, men noen isdronning kunne jeg ikke skimte i nærheten. Jeg sjanglet av gårde, og følte jeg hadde null kontroll. Etter et par minutter kunne jeg ikke forstå at jeg skulle være SÅ vinglete. Riktig nok var det lenge siden forrige gang jeg gikk på skøyter, men det fikk da være måte på! Jeg kikket ned på beina mine og oppdaget raskt at hele skøyten hadde løsnet fra sålen.

RIP fine skøytene mine!

Jeg slengte meg i bilen og kjørte til nærmeste sportsbutikk.

De kunne fortelle meg at de fleste sportsbutikkene var utsolgt for kunstløpskøyter. Men de hadde et par hockey skøyter igjen- i damemodell. Og det paret var akurat min størrelse! Jeg kjøpte skøytene og dro tilbake til isen, lettere skeptisk. Jeg har aldri prøvd hockeyskøyter før, og jeg har satt min lit til forpiggene på kunstløpskøytene.

Men vet dere hva? Skøytene funka som gull de. Det var faktisk mye mer morro med de nye skøytene. Mye mer fart!!! Jeg ser kanskje ikke ut som Koss på glattisen, men øvelse gjør mester! Nå vet dere hvor dere finner meg de neste dagene :-)

Og til alle som fryser på tærene, sjekk dette:

Engangs varmesåler. De koster 17 kr for et par på XXL, og de er supervarme. Altså, de gir ikke bare lunk i beina, men virkelig oppvarming i skoene. Ta de ut av posen 5 min før bruk. Klistre de så under sokken og smyg føttene ned i skoene. De er virkelig gull- dessuten varer de i hele 6 timer!!!

No more cold feet for me!

 

HJEMMEBAKT VALNØTTBRØD og SJOKOLADE SOM GRØNNSAK

Mmmm, dette er klart favorittbrødet i heimen!
... Hjemmebakt valnøttbrød

Oppskrift på 1 stort valnøttbrød
Bland sammen

 • 1,5 dl hvetemel
 • 1,5 dl speltmel
 • 2 dl sammalt bygg
 • 2 dl havregryn
 • 2 dl sammalt rug
 • 1 dl kli
 • 1 stor klype salt
 • 1/2 pose tørrgjær

 

... Jeg bruker ofte de grove melsortene jeg har i skuffen. I går var jeg tom for speltmel, da ble det grovbakstmel i stedet. Bruk det du har liggende!

 Bland så inn

 • 4 dl lunkent vann
 • 2 ss extra virgin olivenlje

 

Elt deigen i ca 4 min.
Bland så inn 200-250 gram hakkede valnøtter.
Smør en brødform og legg deigen i formen.
La brødet heve under plastikk i ca 1 time.
Stekes på 175 grader i 45-50 minBrødet er proppfult av god næring og passer veldig bra til lange turer! Oppskriften er hentet fra boken "mat med med". Tidenes beste oppskriftsbok med masse nyttig kunnskap om sunt kosthold og ren mat. Boken er skrevet av overlege Berit Nordstrand. Sjekk hjemmesiden hennes HER. Der ligger det også mange gode oppskrifter. Et godt tips dersom du ønsker den gode næringen fra nøtter og frø i bakst, og du har barn som ikke liker "klumper i brødet", er det bare å male nøttene i en foodespressor til mel. Da merker ikke barnet at du har i f.eks linfrø og solsikkefrø og næringsinnholdet er likevel det samme!

I følge Nordstrand kvalifiserer mørk sjokolade som en grønnsak... Men dersom sjokolade skal kunne telles som grønnsak må den være over 80% kakao. Spis ca. 30 gram dagen sammen med en neve nøtter. Det finnes få sjokolader med så høyt kakaoinnhold som er smaksatt med nøtter og bær. Derfor lagde jeg min egen variant i går kveld.

 • Smelt 1 sjokoladeplate som har minst 80% kakaoinnhold på lav varme.
 • Fyll sjokoladeformer (eller isbitformer i silikon) med nøtter, bær etc.
 • Hell over sjokolade i formene
 • Settes i kjøleskap til de stivner

 

Jeg fylte mine former med gojibær, incabær, pistasjnøtter og mandler. De med gojibær ble både min og mannen min sin favoritt. Mmm, tenk at noe så godt kan være så sunt :-DFAVORITTFROKOST


En av favorittfrokostene mine er dette:


  Dagens bilde fra instagramkontone min (christinelystrup)

Du trenger:

 • 1 dl yoghurt naturell
 • 2 ss cottage cheese
 • 2 ss tyrkisk yoghurt (kan droppes)
 • 1 ts honning
 • 1 dl usøtet kornblanding
 • 1 dl bær eller frukt
 • 1 neve hakkede nøtter

 

Legg lag på lag i et fint glass og nyyyt :-) En supergod start på dagen!

 

Jeg håper du får en fin dag.
-Smil fra Christine-

christinestrening

christinestrening

31, Bergen

Hei du :-) Så hyggelig at du besøker bloggen min. Jeg heter Christine og jeg har rukket å bli 31 år gammel. Jeg er gift og mamma til verdens beste gutt på 1,5 år. Jeg er gründer og har eget enkeltmannsforetak; www.christinestrening.com. Jeg er utdannet sosionom, personlig trener og kostholdsveileder og jobber hovedsakelig med personlig trening utendørs i små grupper, bootcamp og babybootcamp ulike steder i Bergens vakre natur; året rundt. Selv lever jeg for trening og friluftsliv, og elsker det meste av aktiviteter som foregår utendørs. Langtur er tingen, og sommeren 2011 syklet jeg Norge på langs helt alene. Etter det har jeg blitt gira på å begi meg ut på enda flere vågale drømmer- og drømmer er det ikke mangel på! Jeg trener mot mitt første ironman 70,3 i Haugesund juli 2015. Følg meg gjerne på veien. Mer info om meg; hjemmeside- www.christinestrening.com. Du finner meg også på instagram og facebook ved å søke christinestrening. Mail: christinelystrup@gmail.com.

Kategorier

Arkiv

hits