februar 2013

LYKKERUS

LYKKERUS OG GLEDESRUS
... I SUS OG DUS!

Nok en milepæl er nådd. I dag var vi på ultralyd og fikk se babyen vår igjen.

Denne gangen kunne vi se et fullkomment lite menneske inni magen min.

... En liten krabat som ikke ville ligge stille. En som var så aktiv at jordmor fikk problemer med å sjekke alt hun skulle undersøke. Hun trykket alt hun kunne, og babyen vår reagerte med å sparke hardt tilbake og bytte stilling. Etter litt trykking her og der, og litt zooming ut og inn fikk hun målt alt hun skulle og undersøkt både hjerne, hjerte, lunger, nyrer og alt som hører med.

Så langt hun kunne se venter vi en perfekt liten gutt.


Vår egen fine, veldig velkomne lille Ola.

De siste ukene har jeg hatt skikkelig følelse av at jeg bar på en liten gutt, og jammen fikk jeg ikke rett :-) Nå må jeg en tur til byen for å kjøpe lyseblå knapper til dressen jeg har strikket, og masse nytt garn til alle strikkeprosjektene jeg har på vent. I mellomtiden strikker jeg på en bukse i restegarn.

Jeg ble forresten rekruttrert til å være med i et stort forskningsprosjekt vedr. gravide og ammendes kosthold. Forrige kostholdsråd for gravide ble publisert i 2005, og Norge henger visstnok etter i kunnskap rundt tema i forhold til nabolandene våre. Barnelegen som forsker på tema har lenge forsket på kosthold og vitamintilskudd for gravide, ammede og spedbarn og har kommet frem til at gravide og ammende bør unngå å spise laks pga. høyt nivå av miljøgifter og kvikksølv (laks inneholder visst mer mijøgifter enn ørret som gravide allerede er frarådet å spise). Videre sa hun at man burde ta vitamintilskudd under hele graviditeten og ammeperioden ettersom gravide får mange mangler i vitaminnivå pga forhøyet blodvolum. Den gule esken på apoteket var optimal å ta som tilskudd under hele graviditeten og i ammeperioden. Hun sa også at man burde begynne å gi barn vanlig mat (i tillegg til morsmelk) allerede fra 4 mnd alder, ikke 6 mnd som tidligere anbefalt pga. næringsinnholdet i morsmelken går nedover etter en tid. Barnelegen mente det var et problem at leger og helsesøstre ikke alt vet om dette, og hun ønsker å samle nok materiale som kan føre til endringer i Helsedirektratets kostholdsråd for gravide og ammende.

Under graviditeten skal jeg ta 4 blodprøver, og i ammeperioden skal jeg ta to blodprøver og to tester av morsmelken. Det blir spennende å se resultatet.

Når sola skinner ute, og vi har fått verdens beste nyhet går det ikke ann å sitte på rompa og skrive oppgave. Jeg starter ferien en dag tidligere enn planlagt, og hva er vel en bedre start på en ferie enn en tur ute i godværet? Det ble en god mil i solskinn og fine tanker. 

Life is good!

 

Stooort smil fra
Christine

 

SUNNE FROKOSTLAPPER

Mmm, vi har hatt de beste frokostene de siste dagene.

Lapper a la Vilde Sofie har blitt et fast innslag på morgener vi har god tid. Oppsrkiften er hentet HER. Vilde Sofie har en av mine absolutte favorittblogger- sjekk den ut.

Oppskrift lapper
(til at 2 personer kan spise seg kjempemette)


 • 2 egg
 • 3 dl melk
 • 2 dl havregryn, malt til mel
 • 1-2 dl bokhvetepannekakemiks
  (finnes i glutenfriavdelingen i matvarebutikker med godt utvalg)
 • 2 ts bakepulver
 • Kanel, kardemomme, salt, vaniljeessens og vaniljestevia.


Bruk glutenfrie havregryn dersom du vil ha glutenfrie lapper.SUNNERE CHORIZOPIZZA

Etter trening i dag fikk jeg lyst på noe godt. Valget falt på sunnere Chorizopizza, og den ble en av de beste pizzaene jeg har laget!!! Jeg tok utgangspunkt i DENNE oppskriften, men gjorde som vanlig noen endringer underveis. Jeg er fan av "man tager hva man haver". Når du leser en oppskrift- ikke vær redd for å bytte ut melsorter, kryddersorter osv. Prøv deg frem, og bruk det du har i skapet. I dag hadde jeg f.eks ikke kikertmel, så da brukte jeg grovbakstmel og malt havregryn i stedet.

Pizzaen kan enkelt lages glutenfritt. Bruk da mandelmel, bokhvetemel, glutenfrie havregryn (som du maler til mel) eller annet glutenfritt mel du har liggende. Kli kan også byttes ut med dette.


Du trenger:
(til en pizza for to voksne ca 40cm diameter)

Bunn:

2 egg
2 ss revet ost
2 ts psyllium husk eller fibehusk
3 ss mandelmel
2 ss havregryn, malt til mel
3 ss grovbakstlmel
2 ss kli
2 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts salt
1ss olje
2ss rømme/kesam
1ts bakepulver

Saus:

ca. 1/2 boks hakkede tomater

1/2 ts salt
2ts oregano
1ts basiliku
1-2 finhakkede hvitløksfedd
1/2 hakket chili
1/2 hakket løk

Topping:

Revet ost
Chorizo
Strimlet svinekjøtt

paprika

 

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene til pizzabunnen i en bolle og bland til det blir en glatt, tykk røre. Hvis deigen virker for tørr, så kan du spe på med 1ss rømme eller 1 ss olje. Kle en stekeplate med bakepapir, og ha pizzadeigen på bakepapiret. Jeg trykket den ut med hendene- deigen min var klissete men jeg hadde godt med vann på hendene slik at det ikke hang seg fast mens jeg jobbet med den. Pensle bunnen med litt olje for å gjøre den ekstra sprø. La deigen svelle litt mens ovnen blir varm (180 grader).

2. Hell hermetiske tomater i en gryte, og tilsett alt som skal i sausen. Varm opp på svak varme mens du steker svinestrimlene i egen panne.

3. Forstek bunnen i ca 10 min på 180 grader (følg med på bunnen, den skal ikke bli veldig brun enda).

4. Ta pizzabunnen ut og ha på saus, ost og topping. Dryss litt oregano over. Stek i ca 10-15 minutter på 180 grader. 

GUL ERTESUPPE ble til lapskaus

Jeg fikk tips fra fine Eirin om å lage gul ertesuppe til middag.
Billig, sunt og kjempegodt.

Eirin er en av mange som inspirerer meg gjennom blogg. Hun har ikke har blogg selv, men hun legger ofte igjen mange gode tips i kommentarfeltet (tuuusen takk for det). Oppskriften hun anbefalte var DENNE. Jeg leste gjennom oppskriften og tenkte den så veldig, veldig god ut, men for et tiltak! Matlaging over to dager? 

I dag fikk jeg veldig lyst på noe salt til middag, og jeg kom til å tenke på ertesuppen. Jeg satt i gang med matlaging i formiddag, og det var ikke tiltak å lage i det hele tatt. Den tar mange timer på å bli ferdig, men den lager seg selv bare det blir satt på kok. Alt kan lages samme dag dersom man starter i god tid før middagstid. Det eneste var at jeg ikke hadde bløtlagt gule erter over natten- dermed ble det en deilig lapsskaussuppe i stedet... Jeg er glad jeg har oppdaget hvor enkelt det er å koke svineknoke, og lage god kraft. Neste gang skal jeg ha ertene klare, og da skal jeg følge oppskriften under til punkt og prikke (nå vet du hva du får til middag neste gang, farmor Vigdis). I dag lagde jeg den som sagt uten erter, og hadde litt mer grønnsaker enn det oppskriften sa.


Gul ertesuppe
(til fire personer)

Dag 1.

250 g tørkede, gule erter legges i bløt

1 røkt svineknoke, med hud og alt, legges i en passende kjele.
Hell over vann så det dekker knoken akkurat, ca 1 1/2 - 2 liter.
Kok i 2-3 timer til kjøttet løsner fra selve knoken. Fyll på med litt mer vann om nødvendig.
Fisk knoken ut av kokevannet og la den ligge på et fat til den er litt avkjølt.

Ta vare på kokevannet, det danner basisen for selve ertesuppen!

Avkjøl knoken og plukk den fri for hud og overflødig fett. Riv kjøttet i små biter. Hvis du synes bitene blir for store, så deler du dem i mindre deler med en kniv. Kjøttet pakker du inn i aluminiumsfolie og legger i kjøleskapet. Kokevannet fra knoken tar du også vare på i kjøleskapet.

Dag 2.

3 gulrøtter, skåret i passende suppebiter
500 g poteter, skrelt og skåret i små terninger
1 purreløk, skjær i tynne skiver
1/2 kålrabi, skrellet og skåret i små terninger

Salt og pepper.

Hell kokevannet fra i går i en kjele. Hell vannet av de bløtlagte ertene og ha de i kokevannet. Kok i 60 minutter. Tilsett så grønnsakene. Kok i 30 minutter eller til grønnsaker og erter har blitt møre. På slutten av koketiden tilsetter du kjøttet og lar det småputre til det har blitt varmt. Smak til med salt og pepper. Hvis du synes suppa virker for tynn, så sper du bare på med mer grønnsaker eller tar av noe av væsken og fryser den ned. Gir utrolig god basis til senere suppelaging!

Server med flatbrød til.

 

REN EPLEMOST

Jeg må få tipse om dette syltetøyet:

Eplemost laget av 100% epler.
Null sukker, null kunstig søtning, null tilsetningsstoffer- kun kokte epler!

På grunn av den ikke inneholder tilsetningsstoffer holder den seg bare ca 2 uker etter åpning. Men syltetøyet smaker så godt, så det er som oftest forsvunnet innen den tid. Jeg kjøper det på Kinsarvik naturkost (en helsekostbutikk i Bergen med godt utvalg).

 

BYGGRYNSGRØT

Jeg har nettopp fått opp øynene for byggryn.

... Det er billig, sunt og godt og grynene er forholdsvis proteinrike. Jeg bruker byggryn som tilbehør til middag i stedet for ris, i gryter og salater og i frokostgrøten. Jeg Googlet etter info på byggrynsgrøt i går, og fant ut at byggrynsgrøten er like gammel som Norge, hvis ikke eldre. Før i tiden var bygggrynsgrøten var fast hverdagskost flere ganger om dagen. Den tradisjonelle byggrynsgrøten smaken er ikke langt unna risengrynsgrøt, men den er sunnere med byggryn enn riskorn. Oppskriften under er en med mer smak- som passer veldig godt til frokost!


Kanel og honning kom på etter at bildet var tattFrokostgrøt (2 porsjoner):

 • 1 dl byggryn
 • 2,5 dl vann
 • 5 dl helmelk eller lettmelk
 • en klype  salt
 • 2 dl lettkokt havregryn
 • 0,5 ts malt kanel
 • 1 ss honning (kan sløyfes)

 

La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Hell av det overflødige vannet. Ha melk, vann, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i tre minutter til (spe på mer havregry dersom du vil ha den tykkere). Smak til grøten med salt. Honning og kanel kan tilsettes i grøten eller la dem som skal spise grøt velge mengde selv. Jeg liker best sistnevnte. Server med jordbærsyltetøy eller bær og nyyyt

Oppskrift fra melk.no.

WINTER WONDERLAND

Sol, sol, sol!Jeg har bodd i Bergen i 6 år nå, og dette skoleåret har gitt meg flere solstråler enn alle de andre 5 årene til sammen... iallefall nesten :-) Jeg slutter aldri å la meg overraske hver gang jeg våkner til strålende solskinn. Når jeg i tillegg finner snøen på fjellet like bak huset vårt er lykken komplett.

I går gikk jeg tur over Natlandsfjell i solskinn og snø.
... Og nå sitter jeg klar i turklær for å ta samme turen igjen. Det er så fint der oppe!


Bratt opp til Ulriken (tårnet på fjellet) ja.

Tur i sol og frisk luft er den perfekte lesepause.
Resten av dagen skal bli brukt til mer skolearbeid og gravidyoga.

Håper du får en fin kveld :-)

 

 

KVELDSKJØRING

I går ringte jeg mannen min da han var på vei hjem fra jobb.
Jeg: "Du, skal vi dra på kveldskjøring i kveld?"
Han: "Jaaa !!!"

Vi slengte oss rundt, pakket ski og utstyr og 30 min senere var vi på vei til Eikedalen.Det har kommet masse snø de siste dagene, og det var supre forhold i anlegget.

Vi glemte hodelyktene våre, så vi stod for det meste i løssnøen rett under lysløypa. Veldig oppkjørt, men likevel myk og fin snø! Vi møtte en liten kar på 4 år som øvde på slalom i løssnøen sammen med pappan sin. SÅ Flink var han- slik skal våre barn blli også ;-) Jeg ser ut som ei kjerring i løssnøen om dagen- jeg er så redd for å falle på gravidemagen så jeg tør ikke satse ordentlig. Da blir stilen deretter. Men i bakken går det fortsatt fint, det skal mye til å falle der.

Jeg bruker en diger seilbukse som skibukse om dagen. Der har jeg plass til en diger mage- og den kan jeg fint bruke ut skisesongen :-) Nå mangler jeg bare en ullbukse, så er jeg klar for en voksende mage. Jeg håper jeg har energi til å stå på ski ut vinteren. Jeg er 4 måneder på vei nå, og jeg merker det blir litt tyngre å stå på ski en hel dag. Vi skal til Hemsedal og Geilo på vinterferie i mars, og da er planen å stå mye på slalom og få et par turer på de nye fjellskiene mine.

... Men toppturer har jeg lagt på hylla for i år.

 

christinestrening

christinestrening

31, Bergen

Hei du :-) Så hyggelig at du besøker bloggen min. Jeg heter Christine og jeg har rukket å bli 31 år gammel. Jeg er gift og mamma til verdens beste gutt på 1,5 år. Jeg er gründer og har eget enkeltmannsforetak; www.christinestrening.com. Jeg er utdannet sosionom, personlig trener og kostholdsveileder og jobber hovedsakelig med personlig trening utendørs i små grupper, bootcamp og babybootcamp ulike steder i Bergens vakre natur; året rundt. Selv lever jeg for trening og friluftsliv, og elsker det meste av aktiviteter som foregår utendørs. Langtur er tingen, og sommeren 2011 syklet jeg Norge på langs helt alene. Etter det har jeg blitt gira på å begi meg ut på enda flere vågale drømmer- og drømmer er det ikke mangel på! Jeg trener mot mitt første ironman 70,3 i Haugesund juli 2015. Følg meg gjerne på veien. Mer info om meg; hjemmeside- www.christinestrening.com. Du finner meg også på instagram og facebook ved å søke christinestrening. Mail: christinelystrup@gmail.com.

Kategorier

Arkiv

hits